06 November 2012

Aliran Tunai Kita...

Bismillah..

Kebelakangan ini saya kerap mengisi masa lapang saya dengan mentelaah bidang ekonomi, bagi meningkatkan tsaqafah. MasyaAllah.. Cukup menarik! Saya tidak sangka, ekonomi tidak kurang hebatnya dengan perubatan. Yang buatkan ia lebih menarik, ia lebih dinamik dari perubatan. Kompleks, tetapi kefahaman yang menyeluruh membuatkan seluruh sistem kelihatan cukup teratur.

Lebih menarik, saya merasakan ekonomi adalah satu sistem seperti sistem-sistem yang lain yang mengikut sunnatullah. Sepanjang pembacaan saya, saya kerap terfikir perkaitannya dengan dakwah dan tarbiyah yang juga bersifat logik mengikut sunnatullah.


Dalam ekonomi, adalah sangat penting untuk memastikan 'cash flow' adalah sentiasa positif. 'Cash flow' yang negatif adalah cacat dan amat merbahaya. Kelemahan cash flow akan membuatkan kita berkemungkinan besar kekurangan aset yang juga penting utk kestabilan dan kesinambungan kewangan kita.

Cash flow di sini dapat diibaratkan sebagai tarbiyah. Dan aset di sini dapat diumpamakan sebagai individu muslim yang dibina melalui tarbiyah itu. Tanpa tarbiyah yang mantap, kita tidak mampu untuk mengumpulkan individu-individu muslim bagi kemajuan gerakan islam ini.

Tidak cukup dengan cash flow positif dan juga pengumpulan aset, kewangan kita juga menerima risiko yang tinggi jika net worth kita negatif. Net worth adalah jumlah bersih aset kita setelah diambil kira liabiliti dan hutang yang ditanggung. Namun, kadangkala, net worth mungkin positif, namun, jikalau cash flow negatif, lama kelamaan aset yang kita ada mungkin terkorban sedikit demi sedikit.

Demikianlah juga pentingnya tarbiyah itu. Proses tarbiyah ini berterusan. Ia tidak harus terhenti apabila kita rasakan sudah cukupnya jundi/penggerak-penggerak dakwah. Tanpa proses yang berterusan, individu-individu muslim yang kita bina mungkin semakin susut.

Akhirnya kesemua ini membentuk penyata kewangan kita, seluruh gerakan kita. Syarikat yang punya penyata kewangan yang stabil layak mendapat pembiyaan berjuta-juta ringgit dari bank, disenaraikan di bursa saham dan sebagainya. Begitulah juga dengan kesinambungan tarbiyah ini. Kesinambungan tarbiyah ini menentukan hala tuju gerakan kita. Apakah sudah tiba masanya untuk kita berubah mihwar. Apakah sudah tiba masanya untuk berubah fasa dakwah? Kesemuanya terjawab dengan adanya muhasabah kerja kita. Seseorang individu atau sesebuah syarikat yang punya penyata kewangan yang lemah tidak mampu untuk bergerak ke hadapan dengan baik. Jika tidak, ia hanya akan menghancurkan syarikat itu sendiri.

Jika tarbiyah itu lemah, lupakan sahaja hasrat untuk berubah mihwar atau fasa dakwah ini. Ia hanya akan melesukan penggerak-penggerak yang sedia ada. Tambah pula, kita tidak akan mampu untuk membina penggerak dakwah, melainkan hanya penyokong. Ya, penyokong dan penggerak adalah berbeza.

Aset yang dimilik juga harus menghasilkan income bagi menambahkan lagi daya upaya kewangan tersebut. Jika tidak, ia hanya akan menjadi capital gain yang tidak mampu menambahkan pendapatan berkala kita. Demikianlah juga dengan tarbiyah ini. Individu-individu muslim yang kita bina harus bekerja dan tidak seharusnya duduk diam. Jika tidak, tidak ada manfaatnya kepada gerakan ini.

Apapun, pastikan cashflow positif dahulu sebelum mengumpul aset. Pastikan tarbiyah itu berterusan dahulu sebelum merancang program-program berskala besar.

Penulisan ini barangkali agak berbeza dengan penulisan-penulisan saya yang terdahulu. Barangkali banyak terkait dengan pemerhatian saya terhadap cabaran-cabaran gerakan Islam di negara kita ini. Moga apa yang kita cakap diterjemah dalam bentuk amal.

Ini adalah metodogi kita. Dan alhamdulillah, kebelakangan ini saya semakin yakin dan izzah dengan cara ini!

1 comment:

encik A said...

makin hebat tulisan dan fikrah mohd noor skrg