17 January 2013

Housemanship..

Bismillah..

Ketika menulis entry ini, saya sedang berada di wad Ortopedik lelaki, Hospital Tuanku Jaafar Seremban. Hari ini saya ditugaskan untuk night-shift atau on-call di wad lelaki ortopedik, beserta dengan wad ICU, juga di emergency untuk kes closed manipulative reduction dan juga kes-kes ortopedik di wad-wad selain ortopedik. Ya, semuanya di bawah tanggungjawab saya seorang pada malam ini. Moga-moga tiada kes 'emergency' selepas ini. Pesakit-pesakit, sila tidur baik-baik.

Namun, alhamdulillah, masih lagi berkesempatan untuk berehat sedikit sambil menulis entry ini.

Jika hendak dikongsi, terlampau banyak perkara yang hendak diceritakan. Namun, tulisan kali ini lebih kepada perkongsian secara umum kehidupan sebagai seorang HO.

Secara jujurnya, kehidupan berkerjaya jauh lebih mencabar dari kehidupan ketika belajar. Dahulu saya biasa dengar orang berkata begini, tetapi saya kurang mempercayainya. Setelah diri sendiri melalui, memang benar-benar terasa hembatan kerjaya, lebih-lebih lagi sebagai seorang doktor perubatan. Bukan sahaja bebanan kerja yang cukup tinggi, malah, seringkali ditekan untuk benar-benar 'perform' dalam kerjaya. Dengan pelbagai skop tugasan, ditambah dengan 'demand' pesakit yang pelbagai. Tidak hairan, begitu mudah sekali untuk seseorang 'hanyut' dalam dunia kerjaya, dek obsesi dengan pekerjaan yang mengongkong kehidupan.

Kalau dulu, waktu belajar di Hradec, kadangkala kalau malas, boleh saja ponteng kelas. Tak pun, datang lewat ke kelas. Kadangkala, ada ketika, tengok dulu siapa lecturer yang hendak mengajar baru rasa minat untuk datang.

Namun, sudah bekerja, tiada lagi ruang untuk bermalasan. Alhamdulillah, untuk department ortopedik di hospital ini, tidak perlu untuk keluar kerja awal sangat. Setiap hari, pukul 6 pagi baru keluar. Kalau di sesetengah department lain di sini, pukul 5 pagi sudah perlu ada di tempat kerja.

Rutin harian adalah lebih kurang sama sahaja setiap hari. Untuk hari yang tidak on-call, doktor houseman di department ini sama ada ditugaskan di wad, klinik, atau di bilik-bilik pembedahan. Untuk hari-hari yang night shift pula, setiap houseman perlu menjaga satu wad seorang diri atau ada tugasan lain, bergantung pada call ke berapa.

2 minggu pertama di setiap deparment, setiap houseman perlu menjalani tagging. Bagi saya yang belajar di luar negara, minggu pertama adalah cukup sukar. Begitu banyak sekali perkara baru yang perlu belajar. Di Malaysia, sistem di hospital tidak seperti di Czech Republic. Banyak prosedur yang perlu dilakukan oleh houseman. Nama ubat pula kadangkala sangat jauh dari nama ubat yang dipelajar dahulu kerana di Malaysia generic name nya berbeza dengan di tempat belajar dahulu.

SINGKATAN

Saya akui banyak sekali cabaran yang perlu dihadapi ketika mula berkhidmat sebagai seorang doktor. Antaranya, penggunaan singkatan-singkatan dalam terminologi perubatan di Malaysia.

Orang Malaysia memang suka menggunakan singkatan. Terlampau banyak medical terms yang di'short-form' kan. Contohnya POP, MVA, WD, I&D, DNR, LOC, SOB, ADL dan sebagainya. Pertama kali membaca fail pesakit, terasa seakan-akan tidak pernah belajar perubatan sahaja sebelum ini. Seakan-akan membaca fail dari sekumpulan makhluk yang menggunakan bahasa asing.

Apapun, bagi saya itu bukan lah masalah utama. Kalau benar-benar berusaha, dalam beberapa hari sahaja, kita sudah boleh membiasakan diri dengan singkatan ciptaan orang-orang Malaysia ini.

PRAKTIKALITI

Kekurangan medical skills bukanlah satu perkara yang pelik bagi graduan luar negara, terutamanya graduan dari negara-negara eropah. Di luar negara, kita jarang diberi peluang untuk melakukan banyak prosedur. Memang pada awalnya terasa sedikit kekok. Setiap hari ada perkara baru yang dipelajari. Namun, bagi saya itu bukanlah masalah terlampau besar, kerana skills boleh diasah. Ia cuma mengambil sedikit masa untuk kita biasakan dengan pelbagai prosedur. Lama kelamaan, saya percaya insyaAllah, dengan sikap yang positif, ianya bukanlah satu perkara yang mustahil untuk diatasi.

DEMAND KERJAYA

Yang lebih mencabar bagi saya adalah 'demand' kerjaya itu sendiri. 'Expectation' orang-orang atasan dan pesakit adalah begitu tinggi. Dan kita berurusan dengan hidup dan mati pesakit.

Di hospital, setiap hari perlu untuk 'review' pesakit. Lain department, lain caranya. Di jabatan ortopedik, setiap doktor houseman sudah ada pesakit di bawah jagaannya. Buat masa ini, saya menjaga di 'cubicle' belakang, yang ada 16 katil. Bermakna, jika penuh, setiap hari saya perlu menjaga 16 orang pesakit. Memang pening! Setiap pesakit ada pula 'planning' yang tersendiri. Ada investigation tersendiri. Sakit pula berbeza-beza. Itu belum lagi dikira kerenah pesakit.

TANGGUNGJAWAB 

Demand kerjaya adalah satu perkara yang berat. Namun, saya fikir, tanggungjawab yang dipikul terasa lebih berat dari kesibukan yang dihadapi. Profesyen doktor sangat terdedah kepada pelbagai perkara legal yang boleh dibawa ke mahkamah jika tidak berhati-hati. Setiap satu perkara harus didokumentasi secara teliti, kerana jika tersilap, perkara tersebut bila-bila sahaja boleh makan kembali diri kita.

Tanggungjawab ini terasa sangat berat. Sewaktu belajar, kita kurang tanggungjawab pada orang lain. Tetapi, masuk sahaja kerja, secara tiba-tiba tanggungjawab yang dipikul bertambah berkali ganda.

KERENAH PESAKIT 

Bercakap tentang kerenah pesakit, macam-macam ragam yang sudah saya temui setakat ini. Ada pesakit yang selalu minta untuk balik. Ada pesakit yang peramah, ada pesakit yang suka marah-marah. Ada pula pesakit yang tidak mahu balik, suka sangat duduk hospital. Ada pula pesakit yang sengaja suka-suka makan ubat 'oral hypoglycemic agent' untuk menjadikan diri mereka hypoglycemia, supaya lebih banyak 'investigation' perlu dilakukan ke atas mereka, supaya dapat duduk hospital lebih lama. Ada pula pesakit yang under 'diabetic diet' curi-curi makan di kafeteria dan kantoi dengan saya. Memang pelbagai ragam. Akhirnya, houseman juga yang perlu buat lebih kerja, setiap hari perlu 'adjust' insulin dose, setiap hari perlu monitor pelbagai investigation, dan sebagainya.


Dari satu sudut, saya akui banyak kekurangan terutama dari segi praktikaliti yang saya sendiri hadapi. Benar,  orang-orang yang belajar dalam negara punya kelebihan terutama dari segi adaptasi dengan sistem yang digunakan di hospital. Namun, saya berpendapat, ia cuma soal jangka masa waktu sahaja sebelum kita mampu lakukan lebih baik dari mereka. Jika sikap kita positif, tidak ada apa yang harus menghalang kita dari terus maju ke hadapan, dengan izin Allah. Dari segi pengetahuan, saya fikir, apa yang sudah dipelajar dahulu sebenarnya sudah cukup. Malah, ada sesetengah perkara dalam ortopedik yang kita belajar orang-orang lain tidak pernah belajar sebelum ini. Justeru, jika kemahiran praktikal kita dapat kita baiki, kita sebenarnya mampu menjadi lebih baik dari orang lain.

Tidak ada apa yang mudah dalam hidup. Apapun, kesemuanya pulang kembali pada niat asal kita. Mengapa kita memilih kareer ini. Proses pembelajaran seolah-olah tiada titik noktah. Jikalau kita terus menerus obses dengan kerjaya, terlampau mudah untuk kita hamba kepada kerjaya ini. Harus diingat, kerjaya cuma satu alat, dan bukanlah matlamat dalam perjuangan hidup kita.

Memang sukar bila berada di Malaysia, lebih-lebih lagi bilamana sudah menceburi di bidang kedoktoran. Ya, bagi saya benar-benar sukar. 'Working demand' yang tinggi sudah cukup untuk mengubah neraca perjuangan hidup kita. Jika ada satu nasihat yang harus saya beri pada bakal-bakal doktor, saya akan katakan kuatkan lah diri dengan tarbiyah sebelum mula kerja. Jika tidak, dengan kesibukan sebegini, memang amat mudah untuk kita menjadi hamba pada kerjaya kita. Nauzubillah.. 

10 comments:

ICHIGO MASHIMARO said...

(Y)

HO sucks said...

http://successful-housemanship.blogspot.com/

Ahmad Aidil said...

my suggestion to future doctor is… set a goal.. which is, not to rely on your payslip as a doctor… the 1st 5 years, save enough money & invest it, be it property, gold/silver, business or stocks market… gain passive income from your investment, once you achieve financial independent (or financial freedom), then practicing as a doctor, is NOT “work” anymore, it’ll become “hobby” !! Remember, with your basic income of 4k, save 2k per month, you’ll accumulate 24k in 12 months… or 48k at the end of your housemanship !!
ahmad aidil, successful-housemanship.blogspot.com

aidil said...

together we move houseman forward !! bimbing lah mereka ke jalan yg lurus... ingat kesusahan kita sekarang, bila sudah senang nnti...
- aidil (successful-housemanship.blogspot.com)

Khairunnajwa Khairuddin said...

Sy bercadang utk mohon HO d hosp seremban, boleh kongsikan bagaimana pula dgn staff d sana? Sy ada dgr nurses x berapa friendly?? Terima kasih.

Khairunnajwa Khairuddin said...

Sy bercadang utk mohon housemanship d Hosp seremban, boleh kongsikan pengalaman dgn staff2 d sana?? Sy ada dgr nurses terutamanya x berapa friendly & suka nk marah?? Betul ke?

mohd noor ismail said...

salam..

sorry for d late reply.. dah lame sgt2 tak update blog.. dah berhabuk.. hehe..

well, rasenye it's d same in any hospital.. here in seremban, some ward staffnurse are very2 good and competant.. but some ward, mmg very bad.. lazy, not reliable.. but i think it's d same in other hospitals s well.. there r many other things to take into consideration before choosing hospital.. dah submit form ke?

aliaadzam said...

i'm impressed! doc sgt +ve thinking :)
hope i can be like you in the future, during HO maybe

mohd noor ismail said...

to alia.. iAllah, u can.. :-)

always be positive in life.. there will be ups n down.. but u just need to go on with what u've started..


p/s: bila sesekali org comment kat blog, terfikir ntah bile nak update blk blog yg dah berhabuk ni.. ;p

Anonymous said...

Assalam kepada semua doc mo or houseman di sini...just in case sekiranya ada yg berminat utk locum di Klinik Hana di Nilai , feel free to contact me Dr Hana (0123138004).