01 February 2009

Baked Macaroni

Salam w.b.t.

Selain mengisi masa cuti saya dengan membaca buku-buku agama, saya juga telah menggunakan kesempatan yang ada untuk memantapkan lagi 'skill' memasak yang tidak kurang penting di sini.

Semalam saya membaiki lauk asam pedas saya, dan pada hari ini, saya telah mencuba buat pertama kali untuk membuat 'baked macaroni'.

my baked macaroni

my baked macaroni

Sesungguhnya, kebolehan memasak adalah satu keperluan apabila berada di perantauan. Ini kerana, makan di luar adalah sangat mahal. Sebagai contoh, harga seketul kebab sahaja mencecah RM 17 jika ditukar ke matawang ringgit. Makanan yang bernasi pula berharga kira-kira RM 22 dalam matawang ringgit. Maka sudah tentulah, masak sendiri adalah alternatif terbaik untuk mengurangkan perbelanjaan hidup, di samping menambahkan pengalaman.

Bagi 'baked macaroni' yang saya baru sahaja buat sebentar tadi, saya telah mendapat resipi daripada kakak saya, Dr Amrah binti Ismail. Beliau lah yang telah memberikan resipi ini beberapa bulan yang lepas, namun, baru sekarang saya mencuba. Terima kasih kak ngah..

17 comments:

lenepawida said...

eh sedapnye.mintak sikit.hehe ^_^

Anonymous said...

hihihihi

wahhhhhhhhhh..berjaya ye ..sedap ke??haha
kena jawab sedap lah kan..semestinyaa..hihihi =p

tp nmpk kurang kemas lagi tuh..lain kali kena belajar skill2 bagi kemas sket..tp takperla..asal leh makan ..tul tak??

okeh.. apa lagi ek resipi angah ajar ko aritu>???

-angah-

muhammad noor ismail said...

heh.. nantila, lame2 makin terer, insyaAllah.. heh..

ade jugak resipi doughnut, kek coklat n few others.. tgkla, kalau rajin buat.. heh..

Anonymous said...

uit doktor..byk masa hang baca blog abang lang..hahah..tgk la pulak dia masak..angah dah bz mencari rezeki..mengumpulkan harta..hahah.

-along-

Saif Shah =) said...

salam...

wahh, nmpak sedap dh nie... ape resepi nye??

Bgtau laa skit cr2 nk buat, bleh laa nk try gak kn... hehe... ^_^

- polandoo -

muhammad noor ismail said...

salam w.b.t.

to along.. dr amrah mmg sangat free, padahal kawan2 die ramai yg pressure.. hehe.. cool..

kepada kakak2 ku, balik malaysia nanti, adikmu akan menuntut utk dibelanja.. heh.. just kidding..

hirumi said...

hehe.best2.tak sia2 jadi housemate md noor ni.la la la

Anonymous said...

btul3333
coolllll..haha

kena marah pun ...cool...hihi..

mudah2n cool insyaALLAH dan urusan dipermudahkanNYA sentiasa..ameen =)

-angah-

muhammad noor ismail said...

salam w.b.t.

to hirumi.. thanks for the complement.. ;p

to saifullah.. ni resipe die..

Bhn2:
Mushroom soup @chicken soup = 1packet
Susu segar = ½ kotak
Ayam dipotong kecil…
Telur 2 biji
Macaroni direbus
Cheese diparut…

Cara2..
Mushroom soup paket dicampur dgn susu segar..campur telur.. jika pekat.. campur air sedikit secukup rasa
Kemudian dicampurkan dengan ayam yg dipotong kecil..
Kemudian..susun lapisan pertama macaroni yg direbus… kemudian selapis mushroom soup…kemudian cheese yg diparut..kemudian ulang seterusnyaa..macaroni..mushroom soup..cheese..

Bakar 30 minit sampai atas coklat..suhu lebih kurg 150 degree…

okay.. selamat mencuba.. ;p

Saif Shah =) said...

salam...

thankz bro for the recipe...

bace resipe ni cm senang je... huhu tp xtau laa kn ble wat...

susu segar tu bape liter nye kotak?? 1 liter ke??
bape lame bajet mase nk siap sume ni?? xtau laa ade mase ke x...

spt kate2 Hassan Al-Banna ;
"Tanggungjawab yang ade melebihi mase yg ade"

jazakallah... =)

zack~ said...

kerek r ..konon2 reti bake macaroni..ho2!!
xkasi ak rs pn...kede nye!huh!!

muhammad noor ismail said...

Salam..

alamak zack.. sori r.. adal jauh r nak hanta.. hehe.. takpela, at least kasi ko tengok pun ok la, kan.. huehue..

muhammad noor ismail said...

salam..

to saifullah... yep, susu yg standard.. 1 L, but tu pun just rough estimation.. tak affect sgt.. em, masa tak lame pun, kejap je.. sbb die just campur2 n tunggu jer, takyah potong bawang apape.. tp still take time utk parut cheese, potong ayam, sumer.. but should be less than 1 hour including masa tunggu dlm oven..

Thanks utk kata2 tu.. yep.. tanggungjawab sgt berat.. time management mmg sgt2 penting..

lenepawida said...

lengkali takyah la susah2 nak parut.beli je cheese yg dah siap parut tu.hehe :P eh baked macaroni ni gune cheese ape ye mohd noor?

muhammad noor ismail said...

to cik lenepawida..

owh, ade jual, yer cheese yg dah parut? tak tau pun.. em, pasal jenis cheese, tak tau la pulak kalau kene pakai cheese yg specific, sbb tak stated dlm resipe.. heh.. haritu main beli jer mana2 cheese.. huhu.. lebih kurang je semue..

lenepawida said...

hehe.slalu org beli cheese dah siap parut je :) die opposite rak tpt butter2 tu, tingkat atas skali..nak beli kene jengket2..tp mohd noor tak payah jengket kot :P

muhammad noor ismail said...

owh, takpela.. tapi tak susah sgt pun parut tu.. hehe..
anyway, thanks for your info bout the cheese..