13 September 2009

Kuih Raya

Salam w.b.t.

Buat pertama kalinya dalam cuti ini, saya telah membuat kuih raya sebagai kenang-kenangan hasil tangan sebelum saya kembali ke Eropah menggunakan resipi yang diberi oleh kakak saya. Alhamdulillah, berkat kesabaran, saya berjaya juga menyiapkan kuih raya dalam masa satu jam lebih.

Kedukaan akibat kekalahan Arsenal kepada Manchester City sedikit terubat dengan siapnya kuih-kuih raya. Namun, saya tidak menghabiskan kerja-kerja sehingga penyimpanan kerana tidur awal kerana ingin bangun awal untuk qiam di masjid awal pagi tadi. Terima kasih kepada kakak saya Dr Amrah dan adik saya Aisyah yang membantu menghabiskan kerja-kerja membuat kuih yang saya dan kakak saya mulakan, walaupun mereka sibuk juga menonton televisyen pada awalnya dengan saya keseorangan membuat kerja.

tangan penulis ketika meyiapkan kerja-kerja terakhir membuat kuih

Sememangnya saya gembira bersama keluarga sewaktu cuti ini.

Kepada para pembaca lain yang sibuk membuat kuih juga, ayuh buat kuih, buat kuih juga, tapi amalan di 10 malam terakhir usah dilupa!!

Bagi para pembaca yang ingin merasa kuih buatan saya, jemputlah datang ke rumah pada hari raya nanti :-)

14 comments:

digitiminimi said...

wahhh..rajinnya buat kuih rayaa..=p
so menu seterusnya??nasi paprik??jadikah???hihi

Aisyah Ismail =) said...

hihihi.. ade orang tiru... wat post tentang kuih raya ngeh2

"walaupun mereka sibuk juga menonton televisyen pada awalnya dengan saya keseorangan membuat kerja."

haha ayat x leh blah.. oo mengungkit eh.. cess ngeh2

neway abang x rasa lagi an kuih raya nih.. haha sedap2 insyaAllah

bile nak wat kuih samperit lak nih.. hehe

muhammad noor ismail said...

eh, sape kate abg tak rase lg.. abg dah rase r.. kul 3 lebih tadi.. hehe.. sdp2 :-) bole je nak wat samperit, last year siap ade demand.. huehue..

nasi paprik dah siap :-)

Princess Happy!!@Puteri_Hati said...

wahhh...dia wat kuih rayalah....mcam sedap je....hehehe tp susah ckit kalau nk merase ye...kene g kmpung awklh ye..hehehe awk poslah blh? :D

digitiminimi said...

haha..nasi paprik dah siap???
sapelah buat nasi paprik tuuu???hihi =p

aah la abang lang..samperit tahun lepas demand dari kk lagi...

tahun ni amacam???samperit nak buat kat kg kee???hihi..bkn tak nak buat kat kg kan bang lang..nnt tangan tak larat nak menerima tempahan dan demand22 lagi..hihihihiih=p =p

muhammad noor ismail said...

to puteri..

mmg sedap pun, seryes :-) hehe.. ala, awk dtg je.. bile lagi.. hehe.. nak pos, err, takut tak sampai posmen ambik ;p

muhammad noor ismail said...

angah, tu la.. smpai kat kk demand.. last year dah plan dah, mak tak kasi.. nantila pakat2 dgn mak cik ju kedai runcit tu, letak kat kedai die ;p nak wat kat kg.. bole gak.. sambil2 anyam ketupat nanti.. haha

run^nia in wonderland said...

wah2...berbakat betul buat kuih raya...haha...tak ada jem tart ke?menarik2...tu kuih ape eh?sarang semut ke?ke cornflakes?

muhammad noor ismail said...

conrnflakes chocolate :-)

tula, ain, jgn memandang rendah.. hehe.. ala, senang je actually nak buat die, ain.. dtg r rumah nanti.. hehe..

run^nia in wonderland said...

haha...ain baru je abes buat cookies jugak...haha...choco chips dgn jem tart...^_^
ni yang letak golden syrup tu ke?mmg tabik spring la...hehe...
sempat ke pun nak datang beraya ni?kate balik kg kat melaka...terpaksa la pos mcm ni...haha

muhammad noor ismail said...

tu la pasal.. mcm tak sempat je nak beraye.. hehe.. raye ke 3 baru blk sini.. tula, sape suro balik sane cepat2.. hehe..

wah, rjn gak ek wat kuih.. bgs2, kat india sure takde buat punye.. hehe.. bile la nak merasa.. kuih tu tak letak pun syrup2.. senang je buat, ain.. ;p

run^nia in wonderland said...

dtg aje la rumah dgn kak amrah...
tak silap epa ada lagi dekat rumah masa tu, balik seminggu lepas raya ^_^
kuih buatan tangan, walaupun simple, lagi sedap dari 'kuih tunjuk', kan?
=p
"senang aje buat", buat dah expert eh?

muhammad noor ismail said...

o, yeke.. tgk r camne kalau k amrah free.. hehe..

yep.. kuih buat sendiri lagi sedap.. hehe.. kuih beli kat kedai mahal pun, smpai dekat 30 ringgit.. tula, penah gak t'pk nak bisnes kuih raye dgn k amrah cuti ni, tp mak lak tak kasi.. hehe..

run^nia in wonderland said...

ye ke???menarik betol...ha'ah, kat hospital manjung, ramai dr dgn staff jual kuih raya...kak nazue la bgtau hari tu.ada jugak la beli maruku dgn kerepek2...hehe

tapi memang betul la, kuih raya jual dekat kedai mahal, lepas tu sebab kan pembuat nya tak ada 'feeling' nak masak, sbb nak untung je, jadi nya kuih pun rasa x berapa nak sedap...kos beli bahan mentah sangat murah...memang rasa sangat rugi kalau beli, kan?

makcik sihat ke?kirim salam dekat kak amrah dgn makcik ye ^_^